Serc

Duijvendijk

Scheepswerf A.J. Otto & Zonen - Joh. van Duijvendijk

De Scheepswerf Joh. Van Duijvendijk aan de IJsseldijk stamt uit de 17e eeuw en is een van de oudste van de gemeente Krimpen aan den IJssel. Vanaf de 17e eeuw werden op de werf houten zeilschepen gebouwd. Aan het einde van de 19e eeuw werden dit stalen schepen. De werf was toen in bezit van de firma A.J. Otto & Zonen.

 

In 1910 stopte scheepswerf A.J. Otto & Zonen met het bouwen van schepen en kwam het terrein aan de IJsseldijk braak te liggen. De firma Joh. Van Duijvendijk had in die tijd een scheepswerf aan het Boveneind en verhuisde in 1940 van het Boveneind naar het terrein van de firma A.J. Otto & Zonen. Tussen 1910 en 1940 zijn er geen veranderingen doorgevoerd aan de scheepswerf. De firma Joh. van Duivendijk hield uitsluitend bezig met de reparatie en nieuwbouw van binnenvaartsschepen. Hierdoor is een groot deel van de scheepswerf (zowel binnendijks als buitendijks) nog in de originele situatie van 1910 te bewonderen. Hiermee is de scheepswerf een zeldzaam voorbeeld van een compleet scheepswerfterrein uit het begin van de 20e eeuw. En dat is uniek in Nederland. De meeste scheepswerven uit die tijd zijn namelijk door uitbreiding en sanering verdwenen.

 

De scheepswerf is hierdoor een uniek stukje historisch Krimpen. Krimpen aan den IJssel is rond de IJsseldijk ontstaan. De historie is hier nog steeds terug te zien. Het is daarom van belang deze historie te behouden en gemeente Krimpen aan den IJssel heeft de intentie om deze scheepswerf een plek en functie binnen de gemeente te geven. 

Foto's scheepswerf Otto / Duivendijk