Serc

Kunst & Cultuur in Krimpen aan den IJssel

Cultuur in Krimpen aan den IJssel

Op cultureel gebied heeft Krimpen aan den IJssel meer te bieden dan velen in eerste instantie denken. Het Streekmuseum Krimpenerwaard is bijvoorbeeld al sinds 1953 gevestigd in Krimpen aan den IJssel en is inmiddels een begrip in de regio. Hiernaast is ook het theater De Tuyter een spil in de locale cultuur.

Streekmuseum Krimpenerwaard

Streekmuseum Krimpenerwaard

Het Streekmuseum Krimpenerwaard (ook wel Streekmuseum Crimpenerhof)  is gevestigd in een 17e eeuwse Hallehuisboerderij bestaande uit een hoofdgebouw met zes bijgebouwen. Het totale museumcomplex aan de IJsseldijk in Krimpen aan den IJssel, is gelegen op een fraai boerenerf. De collectie bestaat uit voorwerpen die de gewone mensen uit de Krimpenerwaard dagelijks gebruikten voor het huishouden, het werken op het platteland, in de nijverheid, industrie en ambachten.

Als u een indruk wilt krijgen van de wijze waarop men in de Krimpenerwaard gedurende de 19e en het begin van de 20e eeuw woonde en werkte, is een bezoek aan het Streekmuseum ‘Crimpenerhof’ zeker de moeite waard. In het streekmuseum kunt u met eigen ogen zien hoe het er vroeger allemaal aan toeging op de boerderij en het platteland. Tevens zijn er regelmatig interessante wisselende tentoonstellingen.

Ontmoetingscentrum De Tuyter

Ontmoetingscentrum De Tuyter

Ontmoetingscentrum De Tuyter is een multifunctioneel centrum in Krimpen aan den IJssel. In De Tuyter bevinden zich de Bibliotheek aan den IJssel, de Wereldwinkel, de Lokale Omroep en Brasserie de Open Haard. Er is een theaterzaal waar regelmatig voorstellingen en andere activiteiten zijn. In de centrale ontmoetingsruimte wordt geëxposeerd door kunstenaars. Deze exposities worden ingericht door de werkgroep kunstzaken. Het NUT organiseert diverse cursussen in De Tuyter. Een overzicht hiervan vindt u op de website van het NUT.

Muziekschool Krimpen

Ieder schooljaar is er veel te doen bij de Muziekschool Krimpen. Behalve de instrumentale lessen als jaarcursus, zijn er ook korte cursussen, zoals de opstapcursus voor wie nog twijfelt over de instrumentkeuze. Verder zijn er cursussen tekenen/schilderen. Kijk in de nieuwe brochure, die inmiddels in heel Krimpen aan den IJssel bezorgd is. Hij is ook af te halen bij de balie van de Muziekschool aan de Tuinstraat 43.

't NUT Krimpen aan den IJssel

't NUT Krimpen aan den IJssel

NUT Krimpen, oftewel de Maatschappij tot Nut van 't Algemeen, departement Krimpen aan den IJssel, is onderdeel van het Nederlandse Nut, dat in Edam zetelt. Het is een zeer eerbiedwaardige vereniging, die oorspronkelijk is opgericht om mensen bij te spijkeren op het gebied van wetenschap en cultuur.

In Krimpen aan den IJssel verricht het NUT deze taak nog steeds. Zij verzorgen ieder jaar een cursusprogramma met voor elk wat wils.

Kunstwerken in Krimpen aan den IJssel

Verspreid door Krimpen aan den IJssel staat een flinke hoeveelheid kunstwerken. Kijk hier voor een overzicht van deze kunst en de foto's van de kunstwerken die momenteel in Krimpen aan den IJssel staan, of daar hebben gestaan. Kent u een kunstwerk dat bij ons niet bekend is, stuur dan gerust een foto van dit kunstwerk naar krimpen.serc@outlook.com onder vermelding van de locatie.