Serc

Natuurgebieden in Krimpen aan den IJssel

Natuur en Recreatie in Krimpen aan den IJssel

Krimpen aan den IJssel is mooi gelegen aan de westzijde van de Krimpenerwaard. Hierdoor is vooral aan de randen van Krimpen aan den IJssel, maar ook op enkele onverwachte plaatsen mooie natuur te vinden. Ook heeft de gemeente een aantal aantrekkelijke recreatieve voorzieningen in of in de directe omgeving van de gemeente.

Zowel met de fiets als lopend is de prachtige natuur altijd binnen bereik. In veel wijken is de natuur verweven met de bebouwing, waardoor Krimpen aan den IJssel zich met trots een groene gemeente mag noemen.

Krimpen wordt omringd door drie natuurgebieden. Naar het oosten, langs het veenweideriviertje de Loet heeft zich een polderbos, het Loetbos, ontwikkeld. Tussen Krimpen a/d IJssel en Krimpen a/d Lek is het recreatiegebied Het Krimpenerhout aangelegd, met centraal gelegen daarin een recreatieplas en de golfbaan. Langs de rivier de Lek, naast het bedrijventerrein de Stormpolder, ligt buitendijks een uniek zoetwatergetijdengebied, het Stormpoldervloedbos. Tussen diverse wijken in zij ook natuurgebieden te vinden, zals de Heemtuin, het Middenweteringpark en het Zwaneneiland.

Hiernaast heeft de gemeente de beschikking over een subtropisch zwembad en een zwemplas in het recreatiegebied het Zwaneneiland. In de gemeente zijn diverse recreatieve wandelroutes aanwezig. Vanuit de gemeente zijn tevens meerdere recreatieve fietsroutes te rijden.

Stormpoldervloedbos

Het Stormpoldervloedbos is een natuurgebied aan de rand van Industrieterrein de Stormpolder in Krimpen aan den IJssel. De Stormpolder zelf is opgehoogd en geschikt gemaakt voor de bouw van bedrijfsgebouwen.

Ten oosten van de Stormpolder is een buitendijks gebied overgebleven, dat de naam 'vloedbos' kreeg, omdat het door de getijdenwerking van de rivier regelmatig overstroomd wordt. Het gebied is te bereiken via de van der Giessenweg.

 

 

 

Het Zwaneneiland

Het natuurgebied Zwaneneiland bestaat aan de ene kant uit een stuk natuurgebied met veel waterpartijen, kleine weilanden, bruggetjes en een oude laan met knotwilgen. De natuur die hier zichtbaar is, is kenmerkend voor de Krimpenerwaard.

De andere kant van het Zwaneneiland is een recreatiegebied met Zwemvijver, waterspeeltuin, skatebaan, voetbalvelden, pannakooi en basketbalveld.

 

 

 

Het Middenweteringpark

Het Middenweteringpark, gelegen tussen de Parkzoom en de Middenwetering, is een park met diverse functies. Zo zijn er wandelpaden door het hele park en is de grootste speeltuin van Krimpen aan den IJssel gevestigd in het Middenweteringpark.

Heemtuin Krimpen

In de Heemtuin Krimpen kan je de ontwikkeling van de natuur van dichtbij volgen. Op bijna twee hectare vindt u hier een verzameling landschappen uit de Krimpenerwaard. Natuurlijk zijn het kleine landschapselementen, waar in alle seizoenen veel van het planten- en dierenleven te ontdekken en te beleven is.

De Heemtuin ligt aan de Heemlaan en is vrij toegankelijk. Hier vind je allerlei planten die in de Krimpenerwaard zeldzaam zijn geworden, zoals de  vleesetende zonnedauw. Verder vindt u er diverse soorten vlinders en andere insecten.